Andreja Vranješ

Andreja Vranješ

Ambasador održivog života kod kuće

Veselim se uštedama

PODIJELI

Male promjene su napravljene, vrijeme je za velike uštede. Najviše se veselim trenutku kada ću u očitanju struje i vode vidjeti da smo uštedjeli. :)

Moram priznati da smo mi, prije projekta Male promjene, velike uštede, vjerojatno kao i svi, bili šokirani iznosima svojih računa svakog mjeseca. Da razjasnim – mi smo nova obitelj, još uvijek bez djece, iako imamo prekrasnu bordošku dogu – Jozu, koji nam je gotovo kao dijete. Oboje radimo zahtjevne poslove, za hrvatsku stvarnost imamo dobre plaće, nikad nas nema kod kuće, a opet na kraju mjeseca – malo nam je. Iskreno, ja sam bila šokirana mjesečnim iznosima za struju i vodu, upravo zato jer nas nikada nema. Koliko struje i vode zaista možemo potrošiti nas dvoje, kad dođemo kući svaki dan oko 18, 19 sati?

Izgleda da puno. I svaki mjesec ista borba.

I onda sam vidjela članak o tome kako IKEA traži ambasadore za projekt Male promjene, velike uštede. Nakon što sam detaljno sve proučila, odlučila sam nas prijaviti za projekt. U našoj maloj zajednici – ja sam ona koja voli promjene, suprug Ivan je više pozitivno gunđalo – sve može i ništa nije problem, ali prvo mora malo gunđati. Što je oduvijek dio njegovog šarma. :)

Uglavnom, nakon što sam nas prijavila za projekt, zaboravila sam to i nisam mu spomenula, sve dok me nije nazvao Hrvoje iz tvrtke IKEA Hrvatska. Bila sam oduševljena, uvijek se osjećaš lijepo kad od puno prijavljenih, baš ti upadneš među te malobrojne odabrane.

Ivan i ja smo danima proučavali svoje račune, rupe koje nam gutaju najviše mjesečnog budžeta i koje bismo promjene mogli uvesti. S obzirom na to da mi se često dogodi da zaboravim ugasiti svjetlo u prostoriji iz koje sam otišla (priznajem, kriva sam), a on hoda za mnom i gasi svjetla, odlučili smo se da ćemo, uz pomoć tvrtke IKEA, sve žarulje u stanu zamijeniti ledicama. Ne biste vjerovali, imamo ih 40 u stanu. Kako smo ih toliko nabrali, nikad mi neće biti jasno.

Budući da su nam i računi za vodu veliki, odlučili smo dosadašnje najkorištenije slavine zamijeniti onima štednima. I to u kupaonici koju najčešće koristimo i u kuhinji. Za kupaonicu smo odabrali prekrasnu vintage slavinu – RUNSKAR, a za kuhinju smo odabrali onu koja nam je najpraktičnija – naravno, ona s tušem na izvlačenje – YTTRAN kuhinjska miješalica za vodu.

S obzirom na to da obožavam kuhati i peći kolače, odlučili smo smanjiti troškove struje i kod kuhanja te smo odlučili bolje skladištiti hranu. Moram priznati da nikad prije, do projekta Male promjene, velike uštede, nisam razmišljala o tome koliko trošim vode u kuhinji. Prala sam salatu u jednoj vodi, zatim ispirala suđe prije stavljanja u perilicu posuđa u drugoj vodi, i moram priznati da mi nikad nije palo na pamet koliko bih uštedjela da sam jednostavno suđe ispirala u vodi u kojoj sam prala salatu.

Kad kuham, kuham obično na plinu, iako imam indukcijski dio na ploči – jeste li znali da na indukcijskom grijanju voda zavrije dva puta brže? E, pa ja nisam. Uglavnom, na početku ovog projekta odlučila sam obnoviti i novo posuđe – praktičnijim od onog kojeg imam, koje će mi omogućiti da pripremam nekoliko stvari odjednom. Naime, kupila sam umetke za kuhanje na pari – kako bih dok, recimo, radim nekakav temeljac ili kuham krumpir, mogla u isto vrijeme kuhati i povrće, na istoj pari.

Malo je reći da sam oduševljena IKEA proizvodima, uvijek sam i bila. Pola kuće nam je iz robne kuće IKEA.

Međutim, ovaj projekt me sasvim ostavio bez daha – zamjena žarulja ledicama bila je nevjerojatna – svjetlo je jače (ne na onaj loš način kada vam svjetlo tuče u oči i prejako je), svjetlije, a žarulje bi trebale potrajati i do 20 godina. Ima nešto utješno u tome što ću sljedeći put žarulju u kući morati promijeniti tek kada budem imala 54 godine. :)

Sada jedva čekamo nove račune, pa da vidimo što smo napravili i kako napredujemo i da o tome, naravno, obavijestimo sve ostale. Sljedeći puta možda pripremim i neki novi recept, složen u novom posuđu, s umecima za kuhanje na paru. Naravno da ću pisati o tome. Ali iskreno, najviše se veselim trenutku kada ću u očitanju struje i vode vidjeti da smo uštedjeli. :)

 

VÄRDESÄTTA

Ekspres lonac, nehrđajući čelik

299 kn

Regulator pritiska ima dvije postavke za kuhanje koje ti omogućuju odabir različitih brzina kuhanja ovisno o tome što pripremaš.

Pogledaj više detalja Kupi online

STABIL

Umetak za kuhanje tjestenine, nehrđajući čelik, 5 l

59,90 kn

Može se koristiti i kao cjedilo. Može se koristiti s većinom 4,5-litarskih lonaca.

Pogledaj više detalja Kupi online

STABIL

Umetak za kuhanje, nehrđajući čelik

24.90

U istom se loncu istovremeno možže kuhati različito povrće, a time se šštedi energija.

Pogledaj više detalja Kupi online

YTTRAN

Kuhinjska miješalica za vodu s izvlačnim mlazom, krom

699 kn

Kuhinjska miješšalica za vodu s izvlačnim mlazom. Funkcija za smanjenje protoka vode bez promjene pritiska, šštedi vodu i energiju.

Pogledaj više detalja Kupi online

FÖRTROLIG

Posuda za hranu, prozirno staklo, 0,4 l

19,90 kn

Staklena posuda s nepropusnim poklopcem podnosi visoke temperature.

Pogledaj više detalja Kupi online

RYET

LED žarulja G9 200lumena, opal bijela

12,90 kn

LED žarulje troše 85 % manje energije i traju 20 puta dulje od standardnih žarulja.

Pogledaj više detalja Kupi online

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Velimir Cecelja

Velimir Cecelja

Ambasador održivog života kod kuće

“Svijest o održivosti zapravo mi je utkana od ranog djetinjstva. Dugo pamtim (neki će reći Nisam star, ali dugo pamtim) i zato i danas pokušavam pronaći ravnotežu i dobrobit za cijelu obitelj..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Gabrijela Surina

Gabrijela Surina

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Razmišljala sam kako me nervira loše osvjetljenje u dijelu stana i kako to moram pod hitno riješiti, količina plastične ambalaže koju skupljam, kako ja zapravo uopće ne posjedujem i ne kuham u ekspres.”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Danijela Vukov

Danijela Vukov

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Moja vizija je oduvijek bila da ovaj naš mali komadić zemlje učinimo boljim i ljepšim mjestom za život..”

Pročitaj cijelu priču