Martina Krizek

Martina Krizek

Ambasadorica održivog života kod kuće

Štedimo na računima za energiju

PODIJELI

Ja sam Martina, živim u Zagrebu i trenutačno radim na recepciji jednog malog hotela. Stanujem u kući s dvije etaže zajedno s mamom, bratom i njegovom suprugom s djecom.

Mi smo obitelj koja oduvijek pazi na potrošnju energije i trudimo se živjeti u skladu s prirodom. Neke dobre navike usvojila sam još u djetinjstvu i nikad o tome nisam razmišljala kao o nečem što mi je nametnuto. To je jednostavno naš način života. Sretni smo jer živimo u kući okruženoj prirodom, vrtom i voćnjakom što nam daje mogućnost da uzgajamo vlastito povrće i voće, kompostiramo, sakupljamo kišnicu i recikliramo.

Kada sam izabrana za sudjelovanje u IKEA projektu Male promjene, velike uštede, odmah sam odlučila prisjetiti se nepisanih pravila naših starih za održiviji život kod kuće, ali i iskoristiti blagodati novih tehnologija i proizvoda iz robne kuće IKEA te tako poraditi na dugoročnoj uštedi energije i novca. Htjela bih, naime, smanjiti potrošnju električne energije, plina i vode u našem domaćinstvu. Vjerujem da je to moguće uz nekoliko malih promjena i dobrih savjeta koje će, nadam se, postati naša dobra svakodnevna navika i uklopiti se u naše domaćinstvo.

Pa evo mojih malih promjena...

Kako bismo smanjili potrošnju struje, sve stare žarulje zamijenila sam IKED LED žaruljama  koje troše do 85 % manje energije. Tako sam stare lampe za čitanje zamijenila novim LED lampama. Staru miješalicu za vodu zamijenila sam novom, štednom i kod pranja suđa počela koristiti dodatak za sudoper.                                                                                                  

Kako bih smanjila gubitak topline, na prozorima i balkonskim vratima postavila sam zavjese u slojevima. Zimi će zadržati toplinu unutar prostorije, a ljeti ću zavjesama regulirati količinu svjetlosti i temperaturu. Razvrstavanje otpada organizirala sam tako što sam na više mjesta u kući i vrtu postavila kante za razvrstavanje otpada, a u kuhinji i posebnu posudu za organski otpad.

I na kraju, recikliranje. Uz malo truda, nešto alata i nekoliko kreativnih ideja, reciklirati možemo skoro sve. Stari namještaj, odjeću i ambalažu reciliranjem možemo pretvoriti u nove komade koji će nam služiti još dugo vremena i biti jedinstveni i posebni.

Do skorog tipkanja (kada ću vas izvijestiti o promjenama u potrošnji energije u našem domaćinstvu)...

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Vlatka Šlibar

Vlatka Šlibar

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Želim da i djeca naše djece imaju prirodna prava svih bića na ovom planetu kao pitku vodu, čisti zrak, čisto more, da se dive drveću i životinjama..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Emilija Čegec

Emilija Čegec

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Odlučili smo kako ove godine nećemo čekati ljeto da bismo igrali našu malu igru sortiranja, već ćemo s promjenama početi odmah. Moramo početi redovito sortirati svoj otpad kako bismo potaknuli druge.”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji..”

Pročitaj cijelu priču