Irena Freja

Irena Freja

Ambasadorica održivog života kod kuće

Smanjujem troškove vode i energije

PODIJELI

Nakon malo kopanja po internetu, shvatila sam da bih mogla puno toga promijeniti u svom domu. Jedino se naš pas ne veseli novim kantama za smeće, njih će biti malo teže prevrnuti... J

Ja sam Irena i prijavila sam se na natječaj Male promjene, velike uštede jer sam veliki ljubitelj prirode i cijenim sve što nam priroda daje te mislim da su reciklaža, štednja energije i razumno trošenje vode najbolji način da joj se mi ljudi, korisnici prirode, odužimo. Zato sam se i prijavila na ovaj natječaj; ne samo kako bih oplemenila svoj dom novim i ekološki osvještenijim rješenjima, nego kako bih i sebe oplemenila nekim novim saznanjima koje bih mogla u budućnosti provoditi.

Zahvaljujući ovom IKEA projektu, čija sam ambasadorica postala ispunivši bezazlenu mail anketu jedne večeri, u zadnjih nekoliko tjedana jako intenzivno razmišljam o metodama uštede plina, vode i struje te o pametnijem zbrinjavanju smeća. Kada sam saznala da sam postala ambasadorica održivog razvoja za tvrtku IKEA Hrvatska, prvi put sam zapravo otišla na internet i googlala najbolje savjete za održiviju svakodnevicu. Moja ljubav prema prirodi dotad se očitovala u dugim šetnjama sa psom po obližnjim šumama, uživanju u sportu i kretanju na svježem zraku te povremenom vrtlarenju. Pazila bih i da ne perem zube otvorenim mlazom vode ili da se ne tuširam predugo, ali nisam baš bila sto posto sigurna što je to što čini dom „održivim“.

Nakon malo kopanja po internetu, shvatila sam da bih mogla puno toga promijeniti u svom domu. Za početak, uvidjela sam da trošim previše struje na rasvjetu. Koliko god se u kućanstvu, koje dijelim s dečkom, trudimo gasiti svjetla u prostorijama kada u njima nismo, ipak imamo jako puno rasvjetnih tijela koja troše jako puno struje, pogotovo u zimskim mjesecima kada su dani kraći i mračniji.

 

  1. Stoga smo odlučili LED žarulje navesti kao prioritet na našem putu ka održivijem razvoju jer, kako smo naučili, one štede i do 85 % energije, a traju puno duže te mogu za mnogo manje potrošene energije (manje watta) pružiti puno jače osvjetljenje prostora (više lumena).

 

  1. Druga stavka na listi prioriteta nam je svakako bila smanjiti troškove (i samim time količinu) grijanja, što nije baš jednostavno u stanu koji ima popriličan broj drvenih prozora, koji s jedne strane uvijek čine prostor prozračnim, ali s druge strane čine nedovoljno dobru izolaciju, koja se vidno osjeti na računima za grijanje tijekom zime. Tome bismo doskočili kupnjom svijetlih zavjesa, koje bi zadržavale toplinu u stanu, a istovremeno ne bi „ubijale“ danje svjetlo. Budući da nikada dosad nismo imali zavjese u stanu, začudili smo se kako nam nikada nisu pale na pamet u vidu zadržavanja topline pa smo jako entuzijastični oko njih! Bit će to ne samo energetski učinkovita, nego i vizualno zanimljiva promjena u našem domu.

 

  1. Treće što bismo voljeli smanjiti je potrošnja vode. Čitajući o metodama uštede vode, naišla sam na stvarno zanimljive savjete, od jednostavnih – poput čuvanja vode od pranja povrća za zalijevanje biljaka – do malo zahtjevnijih, poput čuvanja kišnice za raznovrsnu kasniju uporabu. No, voda se ne čuva samo na taj način. I kvalitetna slavina može sačuvati i do 50 % vode jer ekološke miješalice ne koriste puni mlaz čiste vode, već miješaju vodu i zrak te se time znatno smanjuje potrošnja. Vođeni tom idejom, odlučili smo kupiti novu slavinu za kuhinju, jer postojeća nema perlator za miješanje vode i zraka pa troši nepotrebno puno vode.

 

  1. I zadnje, ali nikako manje bitno, što smo odlučili usvojiti u svom domu, jest sortiranje otpada. Hrvatska možda nije idealna zemlja za recikliranje smeća, ali stvarno nije veliki napor odvajati plastiku, staklo, papir i ostali otpad te time očuvati okoliš i potencijalno stvoriti novu energiju. Odlučili smo uzeti SORTERA kante za smeće i više nikad ne trpati svo smeće u jednu kantu!

Govorim u svoje ime, a i uime svog dečka, kada kažem da smo jako sretni što je IKEA odabrala upravo nas i jedva čekamo sve promjene! Jedino se pas ne veseli novim kantama za smeće, njih će biti malo teže prevrnuti... Ali vjerujem da će si dati truda da i njih pobliže upozna! :D

 

 

 

 

 

 

 

Do idućeg tipkanja!

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Andreja Vranješ

Andreja Vranješ

Ambasador održivog života kod kuće

“Male promjene su napravljene, vrijeme je za velike uštede. Najviše se veselim trenutku kada ću u očitanju struje i vode vidjeti da smo uštedjeli..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Marinela Sluganović

Marinela Sluganović

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Želim da moji mališani budu otvoreni prema novim stvarima i učenju da nas ne može prehraniti samo trgovina, već i mi sami..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Vlatka Šlibar

Vlatka Šlibar

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Želim da i djeca naše djece imaju prirodna prava svih bića na ovom planetu kao pitku vodu, čisti zrak, čisto more, da se dive drveću i životinjama..”

Pročitaj cijelu priču