Željka Kucić

Željka Kucić

Ambasadorica održivog života kod kuće

Možemo brinuti o okolišu i uštedjeti

PODIJELI

Kako se naš glas može čuti? To ne znamo ni sami, ali tu su IKEA stručnjaci za održivost koji će nam pomoći najbolje iskoristi ovu priliku i dokazati da možemo brinuti o okolišu i pritom štedjeti.

 

Zovem se Željka, imam 35 godina. U našemu kućanstvu živim sa suprugom Markom (38), sinom Karlom (4) i našim psom, bijelim patuljastim šnaucerom Galom (6).  

Marko povremeno slika, kada za to ima vremena, i kada mu prilike dopuštaju. Povremeno izađemo u šetnju gradom, odemo u kazalište ili kino kada možemo, čak i na neku ludu rokersku svirku kada me Marko natjera. Volimo otići u šetnju prirodom, naročito planinariti po brdima, bregima, planinama i svim uzvisinama koje su u nekoj bližoj okolici Zagreba. Time napunimo energiju koja nam je svima potrebna za svakodnevne obaveze koje imamo.

Zapravo i nismo previše razmišljali o održivom razvoju, ali smo nekako pri uređenju stana sve napravili i posložili da doprinesemo tome, onoliko koliko smo znali.

Živimo u malome stanu u Zagrebu u kojem je svaki kvadratni centimetar poprilično bitan. 

Pa kako smo se onda mi tu snašli u tih 36 m2?

Naravno, dobrom organizacijom koja nam nikako nije išla u prilog, ali trudimo se. Od malog prostora nikakvom magijom ne možemo dobiti dovoljno, odnosno onoliko koliko bismo to htijeli. Prije pet godina adaptirali smo stan u potpunosti pazeći pritom na maksimalne uštede prostora i financija, u koje spadaju i uštede na svakodnevnoj bazi. Pod time podrazumijevam uštede na grijanju, struji i vodi. Stavili smo novu stolariju koja je doprinijela uštedi na grijanju. Promijenili smo sve vodove za struju, cijevi za vodu i slavine, sanitarije, vrata, podove, zidove... kompletno sve doveli u nekakav red. Ali što i kako dalje?

Kako doprinijeti očuvanju okoliša kada nismo na to naučeni? Kako uštedjeti dodatno koju kunu kada ni na takve stvari baš i nismo navikli? Svi smo mi rasipni. Kako s novcem, tako i s energijom.

Saznali smo za projekt „Male promjene, velike uštede“.

Kao i svaka odluka, tako i ova počinje u ponedjeljak... Prijavili smo se.

I… našli se totalno nespremni među 20 izabranih kućanstava i tu zapravo počinju naši problemi. Što odabrati od IKEA proizvoda koji će nam pomoći u održivijem životu kod kuće?

Pa mi sve imamo, sve novo, ništa ne curi, ništa ne škripi, pa kako mi možemo iskoristiti taj program i još k tome i drugima pomoći da se osvijeste i shvate kako je dovoljno malo da napravimo puno?!

Kako se naš glas može čuti? To ne znamo ni sami, ali tu su IKEA stručnjaci za održivost koji će nam pomoći u svemu tome i savjetovati nas kako najbolje iskoristi ovu priliku i dokazati svima, pa i sebi, da možemo brinuti o okolišu, a pritom štedjeti.

Trudit ćemo se zajedno.

DALSKÄR

Miješalica za vodu s odvodom, za umivaonik, krom

499 kn

Pomaže vam smanjiti prekomjernu potrošnju tople vode jer kad se ručica podigne ravno, poteče hladna voda. Ako želite toplu vodu, podignite ručicu ulijevo.

Pogledaj više detalja Kupi online

VÄRDESÄTTA

Ekspres lonac, nehrđajući čelik

299 kn

Regulator pritiska ima dvije postavke za kuhanje koje ti omogućuju odabir različitih brzina kuhanja ovisno o tome što pripremaš.

Pogledaj više detalja Kupi online

LADDA

Punjač baterija

99,90 kn

4 zasebna žlijeba za punjenje omogućuju ti da istovremeno puniš od 1 do 4 baterije. Automatski se isključuje kad su baterije potpuno napunjene, oštećene ili pregrijane.

Pogledaj više detalja Kupi online

RENLIG FWM8

Perilica rublja, bijela

2.999 kn

Funkcija odgođenog pranja do 20 sati omogućuje pranje kad ti odgovara ili kad je tarifa struje niža.

Pogledaj više detalja Kupi online

RANARP

Podna lampa/za čitanje, crna

319 kn

Daje usmjereno svjetlo koje je izvrsno za čitanje.

Pogledaj više detalja Kupi online

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Danijela Vukov

Danijela Vukov

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Moja vizija je oduvijek bila da ovaj naš mali komadić zemlje učinimo boljim i ljepšim mjestom za život..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Freja

Irena Freja

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Nakon malo kopanja po internetu, shvatila sam da bih mogla puno toga promijeniti u svom domu. Jedino se naš pas ne veseli novim kantama za smeće, njih će biti malo teže prevrnuti....”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Marinela Sluganović

Marinela Sluganović

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Želim da moji mališani budu otvoreni prema novim stvarima i učenju da nas ne može prehraniti samo trgovina, već i mi sami..”

Pročitaj cijelu priču