Gabrijela Surina

Gabrijela Surina

Ambasadorica održivog života kod kuće

Moram uvesti promjene u svome domu

PODIJELI

Razmišljala sam kako me nervira loše osvjetljenje u dijelu stana i kako to moram pod hitno riješiti, količina plastične ambalaže koju skupljam, kako ja zapravo uopće ne posjedujem i ne kuham u ekspres loncu... A onda sam ispunila upitnik!

 

Ja sam Gabrijela, živim u Zagrebu, majka sam četverogodišnje djevojčice te radim kao poslovna savjetnica i coach u vlastitoj tvrtki. Volim sunce, ružičastu boju, haljine, ljude i druženja, engleske buldoge, koncerte, marketing, bezkofeinsku bijelu kavu, dječje žvake, tulipane.... I ankete.

Baš volim ankete i često sudjelujem u različitim istraživanjima. Uglavnom onim koje se ispunjavaju mejlom. Znam da su važne ljudima koji ih šalju pa stoga rado utrošim nešto svog vremena kako bih im pomogla. Kao pravi zaljubljenik u marketing, itekako znam koliko su takvi podaci dragocjeni. A o vrijednosti onih za nečiji rad ili projekt da ne govorim. Tako da ja svako malo odgovaram na pitanja i dajem svoje mišljenje.

Krajem prošle godine do mene je došla i anketa iz tvrtke IKEA Hrvatska o održivom razvoju.

Koliko se sjećam, mislim da me privukao naziv - postanite ambasadorom, sudjelujte u projektu održivog razvoja da kliknem na upitnik.... Tako nešto. Kako slučajnosti ne postoje, u mom se inboxu našao baš u doba dana kada svi u kući već spavaju, a ja sam tada promišljala o promjenama u svom domu i u načinu/organizaciji dijela života...

...razmišljala sam kako me nervira loše osvjetljenje u dijelu stana i kako to moram pod hitno riješiti, jer se usprkos baš velikoj staklenoj stijeni, u zimskim mjesecima – mučim,

...kako me nervira količina plastične ambalaže koju skupljam, kako je neuredno držim i guram u vječno premale plastične vrećice jer očito ne znam to pametnije organizirati, a nemam vremena za redovit odlazak do aparata za odlaganje,

...kako bih stvarno morala što prije početi pripremati i spremati kuhane obroke za našeg psa kao zamjenu za industrijsku hranu koju joj sada dajem. Baš sam nedavno razgovarala s veterinarkom i shvatila da su mogućnosti mnogobrojne, svakako zdravije, a na kraju bi trebale biti i jefinije,

...kako ja zapravo uopće ne posjedujem i ne kuham u ekspres loncu, a to bi trebalo biti brže i jednostavnije, čime bih postigla dodatnu uštedu vremena,

...kako je krajnje vrijeme da se pozabavim svojim hladnjakom i drugačije organiziram čuvanje i smrzavanje hrane te da je naravno vrijeme za generalno čišćenje i sortiranje,

...kako zbog činjenice da nemam dovoljno veliku kuhinju i da mi u njoj vječito nedostaje prostora, moram napraviti dodatne preinake u kuhinjskoj izbi i investirati u drugačije police i bolje iskoristiti prostor,

kako...kako...kako... A onda sam ispunila upitnik i shvatila da promišljanjem i pametnijim pristupom, malim promjenama, ali uz nabavku pametnijih/drugačijih proizvoda/rješenja mogu stvarno ostvariti dodatne uštede. I vremena i novaca.

Kada sam ja već skoro zaboravila na ispunjavanje ankete, uštede i održivi razvoj (ili se možda samo privremeno utješila činjenicom da imam vremena riješiti sve što me onda mučilo), javio mi se IKEA menadžer za održivi razvoj s informacijom da sam odabrana kao jedna od sudionica projekta „Male promjene, velike uštede“. Divota!

Uskoro je uslijedio i poziv na prvu radionicu s ciljem detaljnijeg upoznavanja s projektom i njegovom realizacijom, koja se i održala krajem siječnja.

Sada se pripremam za shopping u robnoj kući IKEA gdje ću nabaviti sve ono što će mi pomoći da moja obitelj živi održivo. Vidite kuda me ispunjavanje ankete dovelo :-)

VÄRDESÄTTA

Ekspres lonac, nehrđajući čelik

299 kn

Regulator pritiska ima dvije postavke za kuhanje koje ti omogućuju odabir različitih brzina kuhanja ovisno o tome što pripremaš.

Pogledaj više detalja Kupi online

ISTAD

Plastična vrećica, zelena, 60 kom.

14,90 kn

Može se koristiti višekratno jer ju je moguće zatvoriti.

Pogledaj više detalja Kupi online

IKEA 365+

Posuda za hranu, bijela, crvena, Š25xD17xV9 cm

14,90 kn

Posuda s nepropusnim poklopcem pogodna za mikrovalnu pećnicu ili zamrzavanje. Nekoliko posuda možeš slagati jednu na drugu za uštedu prostora. Pogodna za voće i povrće.

Pogledaj više detalja Kupi online

JÄMKA

Posuda za hranu, 0,5 l, 3 kom.

12,90 kn

3 posude za čuvanje hrane možete slagati jednu na drugu za uštedu prostora.

Pogledaj više detalja Kupi online

OUMBÄRLIG

Posuđe za kuhanje,7 kom.

349 kn

Kad se koristi poklopac, sadržaj lonca brže uzavrije. Tako štediš vrijeme, energiju i novac te smanjuješ svoj utjecaj na okoliš.

Pogledaj više detalja Kupi online

SÖTVEDEL

Poplun, ekstra topao, Š240xD220 cm

998 kn

Toplina se raspoređuje ravnomjerno i nema hladnih dijelova jer je poplun prošiven kako bi ispuna ostala na mjestu.

Pogledaj više detalja Kupi online

KORKEN

Boca s čepom, proz staklo, 1 l

9,90 kn

Čvrsto prianjajući čep sprečava izlijevanje.

Pogledaj više detalja Kupi online

VITEMÖLLA

Lampa, strop/zid, keramička kamenina porculan, staklo

99,90 kn

Daje raspršeno svjetlo koje osvjetljava svaki dio vaše kupaonice.

Pogledaj više detalja Kupi online

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Vlatka Šlibar

Vlatka Šlibar

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Želim da i djeca naše djece imaju prirodna prava svih bića na ovom planetu kao pitku vodu, čisti zrak, čisto more, da se dive drveću i životinjama..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Vlatka Čulo

Vlatka Čulo

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Ono u čemu će mi ovaj projekt zasigurno pomoći je jedan kvalitetniji život. U prvom redu, organiziraniji. Priznajem, to mi često zna biti problem koji dovodi do frustrirajućih situacija..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Margareta Brebrić

Margareta Brebrić

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Mislim da je važno da djeca shvate da povrće i voće ne dolazi iz supermarketa, nego iz prirode - ne samo da “znaju” da dolazi iz prirode, nego da nauče i vide kako..”

Pročitaj cijelu priču