Vlatka Čulo

Vlatka Čulo

Ambasadorica održivog života kod kuće

Kvalitetniji i organiziraniji život

PODIJELI

Ono u čemu će mi ovaj projekt zasigurno pomoći je jedan kvalitetniji život. U prvom redu, organiziraniji. Priznajem, to mi često zna biti problem koji dovodi do frustrirajućih situacija.

Ja sam Vlatka, po zanimanju sam kuharica. Odrastala sam u Slavoniji, a danas živim u Zagrebu, u kućanstvu od 80 kvadrata sa svojim mužem i petero djece.

Kada sam vidjela da je IKEA u potrazi za ambasadorima održivog razvoja, nisam dugo razmišljala o prijavi. Odmah sam pomislila - pa to je moj stil života jer tako živim od kada znam za sebe, a uz pomoć ovog projekta mogla bih dodatno unaprijediti svoj način života.

Odrastajući u Slavoniji, u maloj sredini gdje je suživot bio u skladu s prirodom, sjećam se kako zapravo uopće nismo imali problema sa smećem. Njega gotovo da i nije bilo jer se za sve našla prenamjena. Baka je imala vjedro za skupljanje kišnice kojom bi polijevala cvijeće.

U Slavoniji uzgajamo voće i povrće isključivo eko proizvodnje i sve varijante spremanja zimnice. Sviđa mi se taj način života koji su živjeli naši djedovi i bake. To mi, prije svega, daje sigurnost jer znam čime se hranimo. Nije ni zanemariva stavka u našem kućnom budžetu. Raduje me svaki odlazak tamo i svi radovi na svježem zraku. Osobito to cijenim sada, u zrelijoj dobi, kada mi to nije toliko dostupno zbog udaljenosti.

Kada sam se preselila u Zagreb, bilo mi je teško naviknuti se da biootpad uvijek završava u komunalnom otpadu jer mi je komposter uvijek bilo pri ruci. Trenutačno živimo u stanu, velika smo obitelj s petero malodobne djece, no planiramo se uskoro preseliti u nešto veću kuću. Treba još puno toga preurediti i veseli me što se kao održiva ambasadorica imam priliku upoznati s novim idejama.

To je dugotrajan proces jer ljudima je uvijek lakše ići jednostavnijim putem, ali nastojat ću svojim primjerom utjecati i na okolinu. Primjer najviše govori. Jednako kao i u odgoju djece. :)

Dosta toga sam naučila u samom početku, mislila sam da nema razlike u štednim i LED žaruljama, kao i staklokeramičkom i indukcijskom štednjaku. Vidjela sam puno praktičnih  ideja za lakše odvajanje otpada i odlaganje stvari. Osobito me vesele nove ideje u kuhinji koje ću svakako postupno uvoditi. Ono u čemu će mi ovaj projekt zasigurno pomoći je jedan kvalitetniji život. U prvom redu, organiziraniji. Priznajem, to mi često zna biti problem koji dovodi do frustrirajućih situacija. Primjerice, odlazak u kupovinu bez popisa i planske kupnje.

A kada je riječ o kupovini – tu se vodim frazom “Misli globalno –djeluj lokalno“. Kupujem od malih proizvođača koji djeluju na dobrobit okoliša i našeg zdravlja. Kupnjom njihovih proizvoda potičemo ih da proizvode još i budu zadovoljni jer netko cijeni njihov trud. Kao što je i meni drago kada netko prepozna moj vlastiti proizvod. Jedino održivim načinom života možemo unaprijediti kvalitetu svog života jer izravno doprinosimo boljem životu za druge, ali i za čitav svijet.

 

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Irena Freja

Irena Freja

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Nakon malo kopanja po internetu, shvatila sam da bih mogla puno toga promijeniti u svom domu. Jedino se naš pas ne veseli novim kantama za smeće, njih će biti malo teže prevrnuti....”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Vlatka Čulo

Vlatka Čulo

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Ono u čemu će mi ovaj projekt zasigurno pomoći je jedan kvalitetniji život. U prvom redu, organiziraniji. Priznajem, to mi često zna biti problem koji dovodi do frustrirajućih situacija..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji..”

Pročitaj cijelu priču