Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

Kalkulator uštede

PODIJELI

Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji.

 

Ja sam Irena (mama). Živim s Domagojem (tata) i Matom (sin).

Mi doma volimo jaaako kuhati.

Volimo čitati.

Volimo putovati, družiti se s prijateljima, ići van, ići na koncerte u kazalište.

Kako sam u poslu koji radim okružena ljudima koji se bave okolišem i prirodom, održivost je tema o kojoj već 11 godina slušam i o čemu puno učim.

Održivost je filozofija koju želimo živjeti u potpunosti. Želimo održivost u življenju, u ljubavi i u stavovima.

Već duže vrijeme pratim blogove, portale, društvene mreže na temu "održivosti".

Od svuda po malo crpim ideje za život u skladu s prirodom.

Nešto jači poticaj suprug i ja smo dobili kad smo odabrani za sudjelovanje na projektu Male promjene, velike uštede koji provodi IKEA.

Toliko smo već ideja skupili i jedva čekamo krenuti u ovu novu avanturu.

U posljednje vrijeme jako smo zainteresirani za smanjenje korištenja proizvoda koji sadrže kemikalije. Tako je naš dugoročni plan iz uporabe izbaciti sve deterdžente za rublje, omekšivač za rublje, tablete za perilicu za suđe i sredstva za čišćenje.

Također, za vrijeme trajanja projekta, želimo razvrstavati otpad te svesti količinu komunalnog otpada na minimum.

Želimo se više posvetiti „reuse“ (iskoristi ponovno) filozofiji nauštrb „recycle“ filozofiji. Tako da odjeću popravljamo i prepravljamo te prosljeđujemo dalje (ukoliko smo ju prerasli). Staro posuđe popravljamo i redizajniramo.

Treća stanica našeg puta prema održivosti zove se održiva klopa. Hranu i ostatke od hrane već otprije ne bacamo. U nama se nekako održala filozofija naših baka i mama (hrana se ne baca) te prizvuk iz vremena skromnijih životnih mogućnosti. Nastojimo proizvoditi svoje sokove, pekmez, ajvar (njega rade bake :-). Imamo sreću da imamo vrt te uživamo u njegovim plodovima svake godine.

Ne samo da vodimo računa kud hrana ide, već nastojimo voditi računa i otkud ona dolazi.

Kako ja volim mjerljive rezultate, u sklopu ovog projekta želim izračunati koliko je moguće uštedjeti u šest mjeseci ukoliko budemo svjesniji okoliša u kojem živimo i to tako da za početak uvedemo samo ove tri promjene u našem svakodnevnom životu. U blogu ću zbrajati samo iznose mjerljive u novcu. Ono što nije mjerljivo u novcu ili za što ne mogu izračunati precizno "koliko košta", to neću niti uvrstiti u jednadžbu.

Održivost je teško opipljiva i mnogima ne može biti jedini poticaj. Zato mi je, za početak, cilj potaknuti sebe i svoju obitelj (and the money is the best drive) da steknemo navike održivosti. Kalkulator održivosti ću voditi na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se gore navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji.

Ukoliko uspijem motivirati i nekog od vas, moja radost bit će veća.

Izračunajmo skupa koliko male promjene mogu biti velike uštede. :)

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Margareta Brebrić

Margareta Brebrić

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Mislim da je važno da djeca shvate da povrće i voće ne dolazi iz supermarketa, nego iz prirode - ne samo da “znaju” da dolazi iz prirode, nego da nauče i vide kako..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Sanja Šušnjara

Sanja Šušnjara

Iwitness ambassador

“Riječ IKEA stvara pregršt raznovrsnih asocijacija u mislima svakoga od nas. Različite asocijacije kreiraju različite priče. Željela bih s vama podijeliti svoju priču o robnoj kući IKEA..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji..”

Pročitaj cijelu priču