Emilija Čegec

Emilija Čegec

Ambasadorica održivog života kod kuće

Igra sortiranja

PODIJELI

Odlučili smo kako ove godine nećemo čekati ljeto da bismo igrali našu malu igru sortiranja, već ćemo s promjenama početi odmah. Moramo početi redovito sortirati svoj otpad kako bismo potaknuli druge da i oni to čine.

Ja sam Emilija, imam 31 godinu, diplomirani sam kulturolog i trenutačno radim u izdavačkoj kući.

Godinama ljetujem u malom gradu na jednom kvarnerskom otoku gdje već gotovo cijelo desteljeće stoje kante za sortiranje i odlaganje otpada. Svaka je kanta posebno označena – plastika, staklo, papir, biootpad i veliki kontenjer za miješani komunalni otpad. Kao mali reciklažni „otoci“, te su kante postavljene na nekoliko punktova u gradu, kako bi svaki blok ulica imao svoje mjesto za odlaganje. I svi uredno sortiraju svoj otpad. I domaći i stranci, pa tako i ja i moji ukućani.

Svako ljeto igramo svoju malu igru sortiranja otpada i redovito ga nosimo u odgovarajuće kante na kraju ulice. Osim što na taj način recikliramo otpad, čini se da ga puno manje i stvaramo. Male se vrećice s miješanim otpadom iznose skoro svaki dan, no ono što sortiramo, nosimo najčešće jednom tjedno. Kako to podrazumijeva nekoliko različitih skupina otpada, često ga dečko i ja nosimo zajedno, što obično bude odličan povod za malu šetnju gradom. Cijeli me taj ritual jako veseli i ispunjava. Osjećam se dobro jer brinem za svoj okoliš i pokušavam živjeti održivo. I svake godine obećam sama sebi kako ćemo po povratku u Zagreb nastaviti s dobrim ljetnim navikama.

Jer koliko to teško može biti? Sve je vrlo jednostavno – odvajat ćemo naš otpad, iznositi ga jednom tjedno u odgovarajuće kante u susjednoj ulici i pritom malo prošetati. I osjećaj će biti dobar. No, po povratku u Zagreb te odluke vrlo brzo padnu u zaborav. Nije to zato što ne želimo više sortirati otpad, nego uvijek se nađe barem nekoliko dobrih razloga zašto nam to nikako ne polazi za rukom.

Nedostatak prostora i odgovarajućih spremnika za sortiranje, naše odvajanje otpada svode na odlaganje pojednih stvari pored kante za miješani otpad. Boce mlijeka, jogurta, vina, kartonske ambalaže i ostale krupnije stvari stavljamo sa strane u nadi kako ćemo ih odnijeti tamo gdje treba, no uz užurbani ritam svakodnevice često taj odvojeni otpad samo pokupimo s ostalim otpadom i izbacimo ga u najbliže kontenjere.

A grižnju savjest rješavamo utjehom kako Zagreb ipak još uvijek nema pravo odlagalište, pa ionako to sortiranje nema velike učinke. No upravo se o tome i radi. Moramo početi raditi na malim promjenama kako bismo potaknuli one velike. Moramo početi redovito sortirati svoj otpad kako bismo potaknuli druge da i oni to čine.

Iz tog smo razloga odlučili kako ove godine nećemo čekati ljeto da bismo igrali našu malu igru sortiranja, već ćemo s promjenama početi odmah. Očistili smo naš podrum i pozvali službu za zbrinjavanje elektroničkog otpada kako bi odnijeli sve što smo čuvali godinama. To su prvi koraci od kojih kreću male promjene. Donijeli smo odluku kako želimo svakodnevno sortirati naš otpad i istražiti mogućnosti kako smanjiti potrošnju vode i električne energije. Donijeli smo odluku kako želimo živjeti održivije i nadamo se kako će nam u tome pomoći i ovaj projekt Male promjene, velike uštede. Pa, krenimo!

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Margareta Brebrić

Margareta Brebrić

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Mislim da je važno da djeca shvate da povrće i voće ne dolazi iz supermarketa, nego iz prirode - ne samo da “znaju” da dolazi iz prirode, nego da nauče i vide kako..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Goranka Šorak

Goranka Šorak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Svatko od nas je mali kotačić koji, kad se pokrene, pokrenut će i drugi do sebe..”

Pročitaj cijelu priču