Andrea Matoković

Andrea Matoković

Ambasadorica održivog života kod kuće

Gasi svjetla, zatvaraj vrata...

PODIJELI

Možda mi još nedostaje inspiracije, ali vjerujem da se tu negdje krije odgovor za ljepši i održiviji život kod naše kuće!

 

Ja sam Andrea, učiteljica sam i majka velike obitelji. Iako sam zaposlena, svoje radno (i slobodno) vrijeme provodim uglavnom kod kuće brinući o djeci, što je veliki posao i još veća radost.

U našoj se kući svakodnevno pere bar jedna „runda“ rublja jer dvije predškolke, četvero osnovnoškolaca, gimnazijalac, četvero studenata, muž i ja volimo hodati svijetom čisti i uredni. A to ponekad traje samo do deserta ;)

Oprano rublje zimi stavljam na radijatore da se brže osuši, što ujedno i ovlažuje zrak, ali zato trošimo više plina jer treba više vremena da se kuća ugrije. A i ne izgleda baš nešto... Sušilicu nikad nisam htjela jer je ljeti ionako ne bih koristila (budući da je Bog izmislio vjetar i sunce koji to rade besplatno), ali zimi sam u napasti. Imam nešto slobodnog mjesta iznad perilice rublja, pa bih tamo možda mogla riješiti taj problem.

Ono oko čega se diže najviše svakodnevne galame u kući su dvije stvari: „Zatvaraj vrata, ne grijemo dvorište...“, „Gasi svjetla!“ i „Tko je opet upalio sva svjetla?“. Nitko od nas ne voli mrak, tako da su svjetla redovito upaljena. Pogotovo zimi. Zato smo neke žarulje zamijenili „ledicama“, ali neke su još stare i „potpomažu grijati kuću“, osim što svijetle.

Naš tata, inženjer na poslu (i kod kuće), odavno je podučio sve ostale da ne držimo prozore na kip, nego sve otvorimo širom par minuta, a zatim zatvorimo.

Ali, vrata... Posebno prema predsoblju koje se ne grije...
Jedno vrijeme smo imali automatski zatvarač vrata, ali male curke nisu mogle otvoriti, pa bi im stalno netko morao ići otvarati vrata. A opasno je i za male prstiće... Pa smo ga skinuli. I sad opet vičemo: „Zatvaraaaaaaj vraaaata!“

Živimo u kući s dvorištem u Maksimiru i već godinama pokušavam urediti mali vrt, ali dok su dečki bili mali, uvijek su sve pregazili autićima, a ako bi nešto preživjelo, to bi dokrajčila lopta. Sad, kad najmlađi sin ima trinaest godina, manje curice i ja pokušavamo organizirati mali vrt.

Napravili smo dvije uzdignute gredice u kojima smo prošlo ljeto brali špinat, blitvu, peršin, jagode, rutvicu, vlasac, metvicu, rotkvice, tikvice i mahune. Sad baš pripremamo teren za još jednu gredicu i već se unaprijed veselimo. Sjeme smo prikupili i čekamo samo malo toplije vrijeme. Sav biootpad, dio papira (obično male komadiće koje cure izrezuckaju) završava u komposteru iz kojeg svake druge godine dobijemo kompost za vrt.

Okoliš čuvamo i domaćom proizvodnjom gnojiva od gaveza, preslice i kopriva. Ima gadan miris, pa dobro pazimo da nam ne poprska ruke kod pretakanja.

Nekoliko voćaka u dvorištu već godinama daje ukusne plodove koje pretvaramo u fine džemove i sokove bez konzervansa (ionako ne stoje predugo, jer nestanu začas). J

Pokošenu travu tijekom godine koristimo kao malč za gredice i grmlje u dvorištu.

Kod nas se hrana uglavnom ne baca. Sirove ostatke kompostiramo, od starog kruha radimo krušne mrvice, a ostatke pokušavam reintegrirati u neki novi obrok (npr. pečeno mesu u neku salaticu, pire krumpir u krokete itd.)
Osim što se dobro osjećam znajući da ne bacamo hranu, to pomaže i našem kućnom proračunu!

Više od 25 godina odvajamo staklo, plastiku i papir, a obično su djeca zadužena odnijeti to u spremnike. Nije da to baš obožavaju, ali već odavno im je prešlo u naviku.

Rezultat svih tih odvajanja je da tjedno imamo (nas trinaest) manje od jedne kante smeća (120 l). Mislim da bi se i to još moglo smanjiti brižljivijim odvajanjem jer u svakoj dječjoj sobi je samo jedna kanta za otpad u koju obično bace sve. Možda bih na katu mogla staviti još jedan spremnik za papir? (Pišem ga odmah na listu!)

U našoj kući postoje dva prostora koja su gotovo neiskorištena: gornja terasa i podrumić. Terasa je ljeti prevruća, zimi ledena, otvorena prema jugu, ali bi uz male promjene mogla postati rajski vrtić za curice. Mogla bih iskoristiti i kišnicu s krova za samonavodnjavanje vrta... Cure bi uživale...

A podrumić? Iako je malen (ima samo 6 m2) i vapi za reorganizacijom, mogao bi biti dragocjena radionica našim dečkima i uredno spremište za alat.

Možda mi još nedostaje inspiracije, ali vjerujem da se tu negdje krije odgovor za ljepši i održiviji život kod naše kuće!

RINGSKÄR

Kuhinjska miješalica za vodu s izvlačnim mlazom, izvlačna bijela nehrđajući čelik

998 kn

Kuhinjska miješšalica za vodu s izvlačnim mlazom. Funkcija za smanjenje protoka vode bez promjene pritiska, šštedi vodu i energiju.

Pogledaj više detalja Kupi online

SORTERA

Kanta za razvrstavanje otpada s poklopcem, bijela, 37 l

49,90 kn

Kanta za ravrstavanje otpada koju lako možeš očistiti i doći do sadržaja jer ima preklopni poklopac.

Pogledaj više detalja Kupi online

SORTERA

Kanta za razvrstavanje otpada s poklopcem, bijela, 60 l

74,90 kn

Kanta za ravrstavanje otpada koju lako možeš očistiti i doći do sadržaja jer ima preklopni poklopac.

Pogledaj više detalja Kupi online

GRUNDVATTNET

Posuda za pranje posuđa, siva

59,90 kn

Iskorisiti je za pranje posuđa ili namakanje. Tako ćeš spriječiti dodatno otjecanje vode.

Pogledaj više detalja Kupi online

VITSIPPA

Memorijska pjena/poliester jastuk

69,90 kn

Navlaka se može prati u perilici rublja na 60 °C, temperaturi koja ubija grinje.

Pogledaj više detalja Kupi online

Ljudi koji su napravili promjene prema održivom životu kod kuće
 

Ikea Sustenabila
Danijela Vukov

Danijela Vukov

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Moja vizija je oduvijek bila da ovaj naš mali komadić zemlje učinimo boljim i ljepšim mjestom za život..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Irena Vrdoljak

Irena Vrdoljak

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kalkulator održivosti vodit ću na dnevnoj bazi i pokušati (pridržavajući se navedenih navika) skupiti prilog za jedno pristojno ljetovanje tročlane obitelji..”

Pročitaj cijelu priču
Ikea Sustenabila
Martina Krizek

Martina Krizek

Ambasadorica održivog života kod kuće

“Kada sam izabrana za sudjelovanje u IKEA projektu Male promjene, velike uštede, odmah sam odlučila prisjetiti se nepisanih pravila naših starih za održiviji život kod kuće, ali i iskoristiti blagodati.”

Pročitaj cijelu priču