Bolji život za ljude i zajednice

Otkrij zašto se dobre stvari događaju kad pomažeš drugima

Donacija kuhinja kućanstvima u Gunji pogođenima poplavom

OU svibnju 2014. godine istočni dio Hrvatske pogodile su velike poplave. Među najugroženijim mjestima bila je Gunja, mjesto u Vukovarsko – srijemsko županiji, iz koje je tada evakuirano cijelo stanovništvo, a nanesena je i velika materijalna šteta.

Mještani su se tijekom 2015. godine vratili svojim obnovljenim kućama, a kako bi im olakšala povratak i omogućila da što prije uspostave normalan život kod kuće, IKEA je za kućanstva pogođena poplavama donirala 510 kuhinja. Donacija u vrijednosti od tri milijuna kuna omogućila je da danas svako četvrto kućanstvo u Gunji ima novu IKEA kuhinju.

Osim materijalne donacije, IKEA zaposlenici poklonili su i svoje vrijeme i stručnost kako bi pomogli u montiranju kuhinja. U svibnju 2015. godine, 14 IKEA zaposlenika iz Zagreba je otputovalo u Gunju kako bi pomogli u sastavljanju doniranih kuhinja, ali i educirali lokalne timova instalatere kako bi što brže i uspješnije, u naredna tri mjeseca, sastavili svih 510 kuhinja.

Uz donaciju kuhinja stanovništvu Gunje, IKEA je odmah nakon poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju donirala novac i potrepštine za poplavljena područja. U suradnji s tvrtkom IKEA of Sweden i europskim IKEA timom za opskrbu ubrzo je počelo i planiranje donacije kuhinja. Donacija je ostvarena u suradnji s Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje s kojim je krajem travnja 2015. godine potpisan ugovor te je okupljen tim IKEA volontera koji su sastavljali kuhinje i educirali instalatere.

Sisačka šarena inkluzija

Za nas u tvrtki IKEA, djeca su najvažniji ljudi na svijetu i vjerujemo kako je kvalitetno obrazovanje jedan od glavnih preduvjeta koji će im pomoći u stvaranju bolje budućnosti za sebe i svoje obitelji, ali i svoje zajednice.

Zato se IKEA Hrvatska uključila u projekt Sisačka šarena inkluzija, koji su početkom 2016. godine pokrenuli UNICEF i Grad Sisak. Cilj projekta je omogućiti pristup kvalitetnom obrazovanju romskoj djeci i drugim ranjivim skupinama djece s područja grada Siska.

U sklopu projekta, IKEA Hrvatska je donirala namještaj i opremu za uređenje dviju predškolskih i dviju osnovnoškolskih ustanova obuhvaćenih projektom te je pružila svoju stručnost i iskustvo u opremanju i uređenju prostorija za djecu. Uz pomoć donacije od 200.000 kuna i vrijednih ruku naših volontera – IKEA kolega koji su pružili svoje znanje u opremanju i uređenju, uređene su prostorije za igru i učenje za 120 djece s područja Siska imaju koje će im pomoći u ostvarivanju što boljih obrazovnih rezultata.

Naime, stručnjaci smatraju kako je rano djetinjstvo najvažnija razvojna faza u ljudskom životu, a određuju ga i kvalitetne mogućnosti za učenje. Iako je, prema istraživanju UNICEF-a, posljednjih godina u Hrvatskoj postignut znatan napredak u razumijevanju važnosti razvoja u ranome djetinjstvu, još uvijek postoji nerazumijevanje u važnim aspektima, među kojima je i obrazovanje. Situacija za djecu i obitelji, osobito za one slabije socijalnog statusa, kao i za osobe s teškoćama u razvoju, još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Podaci o izlasku iz obrazovnog sustava su posebno zabrinjavajući kada se radi o djeci koja žive u romskim naseljima te nisu cijepljena ili upisana u predškolski odgoj.

Zato projekt Sisačka šarena inkluzija uključuje edukaciju i podršku učiteljima i odgajateljima za kvalitetan početak procesa obrazovanja djece kao i trajnu suradnju s roditeljima kako bi što više djece bilo pravovremeno uključeno u obrazovne programe. U prostorima škola i predškola opremljenih novim IKEA namještajem i didaktičkom opremom, djeca će igrom i druženjem moći savladati predviđeno gradivo što će im pomoći u ostvarivanju dobrih obrazovnih rezultata, a time i pozitivno utjecati na kvalitetu njihova života u odrasloj dobi.

Sisačka šarena inkluzija

IKEA Hrvatska i Udruga Kamensko, zajedno!

Kao aktivan sudionik u poticanju razvoja socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, IKEA Hrvatska je u ožujku, 2016. godine, započela dugoročnu suradnju s Udrugom Kamensko. U sklopu suradnje, dvije članice Udruge pružaju usluge mjerenja, šivanja i krojenja na tekstilima kupljenima u robnoj kući IKEA te savjetuju posjetitelje robne kuće na Odjelu za tekstile. IKEA je za dvije članice Udruge Kamensko osigurala radni prostor u robnoj kući IKEA, dvije bruto plaće neovisno o njihovom učinku te sve pogodnosti IKEA zaposlenika, poput korištenja besplatnog IKEA autobusa i subvencioniranih obroka. U slučaju da svojim radom članice Udruge Kamensko ostvare prihod koji prelazi taj bruto iznos, ta se razlika uplaćuje na račun udruge.

IKEA i Udruga Kamensko suradnju su nastavile i na projektu Probne kuće IKEA gdje su članice Udruge održale radionice osnova šivanja i krojenja za članove IKEA FAMILY programa. Osnove šivanja od vještih i iskusnih članica Udruge Kamensko moći će naučiti i mališani s kojima će radnice iz Udruge, povodom blagdana Svetog Nikole, u Probnoj kući IKEA izrađivati čizmice. Odličan odaziv i kvalitetna iskustva građana koji su pohađali radionice šivanja u Probnoj kući IKEA, ali i posjetitelja robne kuće u Rugvici koji radnicama iz Kamenskog često i rade donose tekstile koje one pretvaraju u zavjese, jastučnice, pa ponekad i u haljine, potvrdile su nam kako je Udruga Kamensko partner koji zaista može doprinijeti razvoju i promociji socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Udrugu Kamensku krajem 2011. godine osnovale su radnice propale tvrtke Kamensko i ostalih tekstilnih industrija koje su ostale bez radnih mjesta. Tvornica Kamensko tijekom 70-ih i 80-ih godina bila je jedna od najuspješnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Tijekom privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu 90-ih godina, Kamensko je bila jedna među mnogima koja je doživjela bankrot. No, radnice Kamenskog, od kojih je većina imala oko 40-50 godina, nisu se htjele predati. Premda nisu uspjele spasiti svoju tvrtku, osnovale su Udrugu Kamensko s ciljem zajedničkog djelovanja i pružanja međusobne podrške. Danas, pet godina nakon, Udruga Kamensko šije vlastite kolekcije, održava modne revije i drži tečajeve šivanja.

Suradnja tvrtke IKEA Hrvatska i Udruga Kamensko nastavak je globalne strategije IKEA Grupe. Naime, IKEA Grupa od 2012. godine uspostavlja socijalna partnerstva diljem svijeta kako bi doprinijela stvaranju pozitivnih društvenih promjena. Socijalni poduzetnici s kojima IKEA surađuje uglavnom su žene koje su prethodno imale ograničen pristup tržištu rada ili ga uopće nisu imali, a time niti održive prihode.

IKEA.hr